Una breu explicació dels pressupostos municipals per 2016: Front a l’austericidi control dels comptes i gasto social.

Els pressupostos de 2016 són diferents per moltes raons. La primera és que s’han fet d’una forma diferent: Amb participació ciutadana. S’han dut als diversos consells de participació creats per l’ajuntament, s’han presentat a una assemblea oberta (que es va celebrar el 15 de febrer) i qualsevol pot aportar allò que s’estime més oportú o demanar els aclariments que considere.

Altra gran diferència respecte a anys anteriors és que s’ha treballat per tal de fer uns pressupostos ajustats a la realitat. El pressupost és una previsió dels diners que vas a gastar, després amb l’execució del pressupost es van fent les variacions que adapten la teua previsió a la realitat. Els cas és que al nostre ajuntament l’anterior corporació prorrogava els pressupostos any darrere d’any, de forma que el pressupost i l’execució estaven molt lluny en alguns aspectes. Una qüestió que dificultava la transparència i bon govern que han de tenir les institucions públiques: En el nostre poble els diners es gastaven en coses diferents de les que s’havia projectat. Enguany el pressupost s’ha elaborat a partir de l’execució de 2015. És a dir, hem mirat en que s’han gastat realment els diners l’any passat i amb això hem preparat els números per enguany.

També són uns pressupostos de canvi. S’ha demostrat que amb bona voluntat i esforç es poden redistribuir els diners públics en benefici de tots. És el resultat també d’estudiar com s’han gastat els diners al nostre poble i trobar per quins forats es perdien diners que podien anar a altres llocs. Per exemple, s’ha vist que algunes persones de la plantilla municipal cobraven complements per productivitat que no eren necessaris o que eren superiors al que els pertocava. Amb això i el que s’ha rebaixat del que cobraven els membres de l’antic govern municipal hem creat un fons de 20.200 € que servirà per crear llocs de treball al poble. Retallant altres partides menys importants s’han trobat 10.000 € addicionals per millorar la neteja dels carrers, una demanda històrica del nostre poble.

Altres partides que no existien o s’han millorat notablement són les dedicades a activitats educatives, culturals, juvenils, esportives o de promoció del comerç local. Cal destacar també la recuperació del SEAFI que va tancar el govern de Sicluna, un servei d’atenció psicològica a les famílies amb problemes que hi ha al nostre poble.

Aquests pressupostos són la prova que es poden fer pressupostos equilibrats dedicant els diners a la gent que paga els impostos i qui més ho necessita.

Volem agrair al nostre company Pepe Garrigós, la resta de regidors de l’equip de govern i als membres de la plantilla municipal el treball que han fet per preparar els primers pressupostos participatius de la nostra història.

Si teniu interés podeu consultar els pressupostos ací (i ací la presentació que es va fer el dia 15). Recordeu, encara podeu fer les vostres aportacions contactant amb el regidor d’hisenda i vice-alcalde Pepe Garrigós.

AEEMBLEA PRESSUPOSTOS

Arxivat en: General, Local

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *