Discurs 9 d’Octubre

Deixem ací el discurs que Pedro García León va llegir en els actes de celebració del 9 d’octubre en nom del nostre col·lectiu i grup municipal.

Veïnes i veïns de l’Alcúdia de Crespins. Bona nit.

Tothom és sabedor de que estem vivint un període de canvis, que han de servir per obrir els ulls a totes aquelles persones que no tenen com a bandera la tolerància i el respecte, valors que són el pilar d’una bona convivència.

Hui commemoren un dia que, fa 777 anys, també va canviar la manera de viure de la gent que vivia en aquestes terres; que vivia a València.

Va ser el dissabte 9 d’octubre de 1238, quan Jaume I va entrar a València i quan el rei Abü Zayd li fa fer entrega de les claus de la ciutat i li va regalar, aquest pensament:

“A la ciutat de València conviuen musulmans, gent noble del meu poble, junt a cristians i jueus. Espere que sàpiga governar-los perquè continuen vivint en la mateixa harmonia i perquè treballen aquesta noble terra conjuntament.”

Des de llavors, els habitants del País Valencià o de l’antic Regne de València han conviscut sota les quatre barres roges que apareixien en el penó de la conquesta un 28 de setembre de 1238 quan els musulmans l’hissaren des de la torre rendint-se a l’exèrcit del rei en Jaume I, va ser aleshores quan el rei va dir:

“… i quan vérem la nostra senyera dalt de la torre, descavalcàrem… i ploràrem dels nostres ulls i besàrem el terra…”

Aquell penó representa molt per a les valencianes i els valencians, representa els orígens d’una llengua, cultura, tradicions i institucions que han perdurat i perduren en el temps; tot i que va ser substituït per la senyera de la ciutat de València el 1939.

Últimament, la gent no deixa de discutir per quines són les nostres senyes d’identitat, si una tela o una altra, si un himne amb lletra o sense… Les senyes són les una persona vulga i senta, perquè tot canvia i evoluciona i el respecte és el que resta per sempre. O ens quedem en el penó?

Hui commemorem el nostre dia, el dia de les alcudianes i els alcudians; de les valencianes i dels valencians que representen un col·lectiu de persones tolerants que basen la convivència en el respecte, que per demostrar estima diuen TE VUIC; que per manifestar alegria TIREN UNA TRACA; que adornen els carrers amb MÚSICA; que un dia, com demà, fan la MOCADORÀ.

Demà és el 9 d’octubre, el dia de totes i de tots. A gaudir de la festa…

L’Alcúdia de Crespins, 8 d’octubre de 2015

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *