El passat 27 de novembre vam presentar al ple ordinari del nostre ajuntament una moció per tal de prevenir les possibles corrupcions a l’administració local. La moció consistia en l’adopció d’un pla local d’actuació que evitaria que tant els membres de la corporació com els empleats municipals actuaren afavorint interessos particulars contra la llei i l’interès ciutadà. Tot i que la corrupció és una de les principals preocupacions de la ciutadania i el Partit Popular s’ha vist esguitat per nombrosos escàndols; el Sr. Javier Sicluna i el seu equip de govern van rebutjar la nostra proposta sense cap justificació més que l’aplicació de la seua majoria absoluta.

Considerem que és molt trist que des del Partit Popular es parle de regeneració democràtica i després s’actue en sentit contrari des de les institucions. Ens preguntem quina autoritat moral té ara el Sr. Sicluna per a dir res als ciutadans, quan s’ha negat a fer un pas endavant i crear el marc necessari per tal d’evitar l’aparició o continuació de la corrupció a l’Alcúdia de Crespins. Els instruments actuals existents són insuficients per a evitar els cassos de corrupció i l’aplicació únicament de mesures punitives a posteriori únicament serveix per a que els corruptes es salven molt a sovint i per a que les institucions resulten desprestigiades per a la ciutadania. Calen actuacions que previnguen i eviten la corrupció des del primer moment i posen les coses molt difícils als que tenen la voluntat d’aprofitar-se del que és de tots per a beneficis personals. Vots com el del Sr. Sicluna i el seu equip de govern sols serveixen per a perpetuar la imatge d’impunitat de la corrupció i per a que la ciutadania acabe per creure que existeixen grups de privilegiats als que se li permet tot.

Una combinació de les mesures preventives i repressives comportaria amb tota seguretat, una disminució dels casos de corrupció pública i per tant de la reducció d’aquests casos en els tribunals. Així mateix, suposaria una més que considerable reducció dels costos econòmics i humans que suposa la corrupció. És evident que el seu efecte positiu sobre l’ètica i la moral pública seria molt considerable i important en els moments que vivim. És per això que no comprenem com el Sr. Sicluna i els seus companys rebutgen una bona proposta simplement perquè no és seua posant per davant de l’interès ciutadà una mala concepció de la política i l’interès general, perquè esperem que el temps no ens acabe mostrant que hi havia alguna cosa més darrere d’esta negativa.

El Pla constava de posada en marxa d’un pla d’actuació amb l’objectiu de prevenir la corrupció a l’Ajuntament i que contemple, com a mínim, les següents àrees:

-Creació d’un registre de proveïdors generals i d’empreses licitadores que incloga tant les existents com les de nova incorporació .

  • -Implantació de la DILIGÈNCIA DEGUDA que incloga entre altres la identificació dels administradors i socis de la mercantil aspirant a adjudicatària, la verificació de la titularitat reial i el llistat d’unitats de negoci dels mateixos accionistes i/o administradors, propòsit i índole de la relació de negoci i seguiment de la mateixa.
  • -Igualment tota relació dels familiars de 1º,2º,3º grau consanguinitat o afinitat de tots el membres de les mercantils o partits polítics amb responsabilitat de govern i militància política
  • -Creació d’una Comissió Tècnica de Prevenció de Delictes (OTPD) per a realitzar estes tasques, fent realitzacions periòdiques de les mateixes. S’encarregarà també del compliment estricte dels salaris, dietes i altres menesters dels càrrecs electes, personal de confiança i la total transparència de les empreses contrades en igualtat de condicions. Que la seua composició serà un membre de cada partit amb representació en el ajuntament i el Secretari-interventor per fer valer la legalitat.
  • – Creació d’un canal de denuncia en la web municipal intern i extern, assegurat, privat, anònim i amb tota garantia de seguretat per al denunciant.